A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальний заклад "Мартинівський ліцей" Степанецької сільської ради Черкаської області

«На Андрія гадали дівчата!»

Дата: 14.12.2021 16:54
Кількість переглядів: 82

Свято Андрія – це одне з тих свят, де переплелися християнство та язичництво, тож друга назва цього свята – Калита. Так само називається обрядовий хліб, який випікається в цей день і має форму кола – символ сонця та нескінченності.

Традиційно на свято Андрія, яке випадає на 13 грудня, влаштовувалися вечорниці, на які збиралися неодружені хлопці та дівчата з усього села. Були ж бо вечорниці буденні, коли збираючись разом, працювали – ткали, вишивали, а були святкові, то на Андрія вечорниці були неодмінно святкові.

З проведенням андріївських вечорниць пов’язано багато обрядів, одне з них – кусання калити. Тож збираючись разом, дівчата приносили борошно, родзинки, мак, замішували тісто та пекли особливий калач у формі сонця – калиту.

На Андрія, а точніше в ніч з 12-го на 13-те дівчата неодмінно ворожили. Після Хрещення починався сезон зимових весіль, тож, хто пари ще не мав, міг зустріти своє кохання на вечорницях саме на Андрія.

Для учнів КЗ "Мартинівський ліцей" це свято вже стало традиційним. Щороку учні відтворюють обряди проведення українських вечорниць, сповнені веселощів та жартів, ворожіння. Так саме і сьогодні відбулося це магічне свято для учнів 5-7 класів, де дівчата та хлопці відтворили один із пластів колоритної української культури. І ще раз показали наскільки самобутньою є наша історія та наші звичаї. А веселощі, гарний настрій створили незабутні враження та позитивні емоції.

Кульмінацією свята стала гра «Калита», учасниками якої були майже всі присутні глядачі, адже атмосфера дійства спонукала до розваг.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень