A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальний заклад "Мартинівський ліцей" Степанецької сільської ради Черкаської області

Подорожуємо Черкащиною

Дата: 17.06.2024 22:21
Кількість переглядів: 32

Фото без опису17 червня учні Мартинівського ліцею здійснили захоплюючу мандрівку Черкащиною. 

Першою зупинкою став арт-об'єкт "Серце України" який зведено в Черкаській області біля села Мар'янівка до 30-річчя незалежності України.

Об'єкт складається з 25 пар крил заввишки понад 5 метрів, що уособлюють 24 області та АР Крим. Кожна пара крил прикрашена автентичним орнаментом відповідного регіону.

Згори інсталяція має вигляд величезного компаса, в центрі якого "пульсує серце". Його "биття" можна почути завдяки звуковому оформленню і побачити завдяки підсвічуванню. Відразу біля арт-об'єкта розташувався найбільший у Черкаській області прапор, який майорить над землею на висоті 52 метрів.

Захоплююча подорож продовжилась в державному заповіднику дендропарк «Софіївка», що знаходиться в місті Умань Черкаської області. Він є одним із семи чудес України. Без сумніву, це шедевр садово-паркового мистецтва. Його називають перлиною України. Софіївський парк замовив магнат Станіслав Потоцький, як подарункок майбутній дружині Софії. Парк було створено у скелястому урочищі поблизу міста. Створення парку розпочиналося 1796 р. Загалом, на будівництво парку було витрачено 15 млн. польських злотих.


Національний дендрологічний парк «Софіївка» є пам'яткою світового садово-паркового мистецтва кінця 18 століття та улюбленим місцем відпочинку для українців. Місцевість на якій створювався парк була практично без дерев, однак є підстави вважати, що колись на цьому місті був ліс. Відвідавши парк, ми побачили багато водоспадів, штучних ставів та басейнів. Оздобою парку також є малі архітектурні споруди, альтанки, гроти та штучні скелі. Цікаво, що кожна зі скель та гротів мають свої назви.
В основу створення паркової архітектури лягли поеми Гомера «Іліада» та «Одіссея», адже Софія була гречанкою. Центральна частина парку відображає сюжети з міфології Стародавньої Греції та Риму. Паралельно з зведенням садово-паркових будівель було виконано великий об'єм робіт з висадки дерев та кущів, екзотичні дерева замовляли з усіх куточків планети. На сьогоднішній день тут росте близько 2000 видів дерев та кущів. Розроблено цілий каталог рослин, які входять до колекційного надбання парку. Згодом територію парку суттєво розширили, приєднавши до неї навколишні землі.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень