A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальний заклад "Мартинівський ліцей" Степанецької сільської ради Черкаської області

До 185 річниці від дня народження Івана Нечуя-Левицького

Дата: 23.11.2023 00:07
Кількість переглядів: 10

Ім’я І. Нечуя-Левицького добре відоме широкому читацькому колу як в Україні, так і далеко за її межами. Його творчість активно вивчалася науковцями й аналізувалася критиками протягом другої половини ХІХ та всього ХХ століття.

Шлях історіографії І.Нечуя-Левицького до читача невимовно складний. Майже століття історико-літературна спадщина письменника характеризувалась як націоналістична, історикосвітоглядна позиція асоціювалася з поняттям «національний злочинець» і була недоступна для ознайомлення і вивчення. Його історико-популярні й художні версії минулого України впродовж всього ХХ ст. зазнавали нищівної критики, голос письменника на захист самостійної і незалежної батьківщини приглушувався, перекривався брехливими голосами ідеологів.

Часи незалежного розвитку української держави, відродження ментальності українського народу надали науковцям можливість, нехтуючи штучними заборонами, нарешті розпочати повноцінне дослідження несправедливо забутої історичної романістики відомого українського письменника. Місце І. Нечуя-Левицького в українській літературі давно й незаперечно визначене як одне з найпочесніших.

З нагоди відзначення 185 річниці з Дня народження Івана Нечуя-Левицького у Мартинівському ліцеї проведено ряд заходів:

Книжкова виставка "Співець душі народної

(бібліотекар Шевченко Т.А.)

Читацька конференція" Іван Нечуй-Левицький - "Колосальне всеобіймаюче око України"(Вчителі Слива О.І., Слива С.Є., учні 10 класу).

"Урок - знайомство з книгами І. Нечуя-Левицького)

(Бібліотекар Шевченко Т.А., учитель української мови літератури Слива О.І.)



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень